Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

10% έκπτωση για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες στις 16 Απριλίου - 17 Μαΐου / Με τον κωδικό "APR10" κατά την πληρωμή

Menu

Φιλοξενεία

Αν υπάρχει μία ελληνική λέξη που πρέπει να ξέρουν όλοι...

Ξενία σημαίνει φιλοξενία, ή φιλία με τους καλεσμένους, ειδικά για επισκέπτες που έχουν ταξιδέψει.Ένα από τα πολλά ονόματα του αρχαίου Έλληνα θεού Δία που ήταν ο προστάτης της φιλοξενίας και των μακρινών ταξιδιωτών.

Η φιλοξενεία σήμερα μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα κέρασμα για τον επισκέπτη

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία θεωρούταν πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, καθώς και οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεϊκή απαίτηση για τη φροντίδα των ξένων και η κακομεταχείρισή τους θεωρούταν αμαρτία. Η φιλοξενία ακολουθούσε τελετουργικό και προσφερόταν σε οποιονδήποτε ξένο, ο οποίος, ανεξάρτητα από την τάξη που ανήκε, μπορούσε να μείνει σε ειδικό δωμάτιο στον “ξενώνα”, το δωμάτιο για τους καλεσμένους.

Κρητική Φιλοξενεία

Η φιλοξενία είχε σημαντική κοινωνική δύναμη γιατί μπορούσε να συνδέσει ανθρώπους οποιασδήποτε τάξης, ακόμη και απλούς πολίτες με βασιλιάδες.Στα χρόνια του Ομήρου, σε όποιο σπίτι πήγαινε ξένος, έβρισκε φιλοξενία.Αυτό συνέβαινε σε όλες τις πόλεις και πολιτείες της Ελλάδας, αν και οι Θεσσαλοί και οι Αθηναίοι φημίζονταν ιδιαίτερα για τα φιλόξενα αισθήματά τους.Βέβαια, ο ξένος της εποχής του Ομήρου δεν ήταν τουρίστας, αλλά αγγελιοφόρος, εξόριστος, ταξιδιώτης κτλ.

Σεβασμός και τιμή, από τον οικοδεσπότη στον καλεσμένο

Η αποδοχή του ξένου για φιλοξενία λεγόταν «εστίαν» ή «ξενίζειν» ή «ξενοδοχείν/ξενοδοχείο».Κατά την άφιξη, ο άγνωστος έδινε ευχές στην οικογένεια που τον φιλοξενούσε και λάμβανε δώρα κατά την αναχώρηση. Όταν εμφανιζόταν κάποιος άγνωστος, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή στην περίπτωση κατά τους αρχαίους Έλληνες «ξενοδόχος/ξενοδόχος» ή «στεγανόμος/νεροπόδαρος», τον καλούσε στο σπίτι του και ετοίμαζε γεύμα προς τιμήν του.

«Η φιλοξενεία μεταφράζεται κυριολεκτικά «φιλία με τον ξένο», αλλά είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από αυτό...»

Στην αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία ήταν μια αξία που κατείχε πολύ υψηλή θέση ανάμεσα στις αρετές – υπήρχε μεγάλος σεβασμός και τιμή από τον οικοδεσπότη στον επισκέπτη. Η φιλοξενία σήμερα μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα χαμόγελο, η βοήθεια σε έναν χαμένο οδηγό, η αγορά γεύματος για έναν άστεγο ή το να ανοίξεις το σπίτι σου σε φίλους και οικογένεια. Η φιλοξενεία είναι μια αξία που μπορεί να μας χαρακτηρίζει καθημερινά στο σπίτι, στη δουλειά και οπουδήποτε αλλού.
xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!