Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Παραλία Αγίου Χαραλάμπους - Άγιος Χαράλαμπος στα Σφακιά

Κρυμμένη σε ένα μικρό όρμο ανατολικά της Χώρας Σφακίων, η παραλία του Αγίου Χαραλάμπους είναι ανάμεσα στις πιο άγνωστες της νότιας Κρήτης. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει επίσκεψη όμως. Μπορεί να είναι εκτός του τυπικού τουριστικού οδηγού, αλλά μην αφήσετε αυτό το πράγμα να σας ξεγελάσει. Πρόκειται για μια όμορφη μικρή παραλία όπου σίγουρα θα περάσετε καλά.

Αν και φαινομενικά απομονωμένη, η παραλία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Αυτός ο σπάνιος και χρήσιμος συνδυασμός την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για όσους ψάχνουν λίγη ηρεμία και γαλήνη αλλά δε θέλουν και να τρέχουν σε χωματόδρομους και κατσάβραχα. Η μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής προσθέτει ακόμα περισσότερο σε αυτό και κάνει τον Άγιο Χαράλαμπο εύκολη προσθήκη στο πρόγραμμα.

Η παραλία

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ουσιαστικά μια σειρά από ορμίσκους με μικρές βοτσαλωτές παραλίες, γύρω στα 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων. Εμφανής είναι σε όλο τους το μήκος η γεωλογική ιδιαιτερότητα της περιοχής. Βραχώδεις σχηματισμοί και ακρωτήρια, λείο βότσαλο στην ακτή, πυθμένας που συνεχίζει από τους γκρεμούς και πιθανότατα τα πιο καθαρά και διαυγή νερά στην Κρήτη.

Η παραλία, που έχει πάρει το όνομά της από τη γειτονική εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Ξεχάστε ότι μπορεί να έχετε να ακούσει για χωματόδρομους, εδώ υπάρχει ομαλή άσφαλτος και απευθείας σύνδεση. Η απόσταση από το χωριό είναι τόσο μικρή που προτείνεται ακόμα και να πάτε με τα πόδια αν διαμένετε εκεί. Και με την παραλία να είναι προστατευμένη από όλους τους ανέμους πλην του σπάνιου νοτιά, αυτό που σας περιμένει στο τέρμα είναι μια εικόνα ηρεμίας και χαλάρωσης για σώμα και ψυχή.

Όντας τόσο φιλόξενη και λόγω του μικρού μεγέθους των όρμων, ίσως να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο πολυκοσμίας και στριμώγματος. Μη φοβάστε όμως. Αν και βρίσκεται κοντά τόσο στη Χώρα Σφακίων όσο και στο γειτονικό ξενοδοχείο Βριτόμαρτις, που προτιμάται από γυμνιστές, ο Άγιος Χαράλαμπος είναι συνήθως ήσυχος και με ελάχιστο κόσμο. Όσοι μένουν στο χωριό τείνουν να προτιμούν τις δημοφιλέστερες παραλίες στα δυτικά. Οι κάτοικοι του ξενοδοχείου τον τιμούν κατά καιρούς, αλλά συνήθως κατεβαίνουν στην παραλία της Φυλακής λίγο παραπέρα. Δεν είναι απίθανο, βοηθούσης και της τοπικής γεωγραφίας, να έχετε το μέρος δικό σας.

Τι να κάνετε στον Άγιο Χαράλαμπο

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι μια ειρηνική και ερημική παραλία, ιδανική για ώρες ηλιοθεραπείας ή απλά χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα. Αλλά αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά στα περίχωρα, υπάρχουν προτάσεις.
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους είναι πολύ κοντά, στο τέρμα ενός παράπλευρου χωματόδρομου καθώς κατεβαίνετε προς την παραλία. Καθώς θεωρείται προστάτης ενάντια στην πανούκλα, οι ναοί του Αγίου χτίζονταν συνήθως στην είσοδο του χωριού για να κρατήσουν μακριά την αρρώστια. Για τους Σφακιανούς όμως η πύλη προς τον έξω κόσμο είναι η θάλασσα, και έτσι η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται σε σπηλιά δίπλα της. Είναι μια όμορφη τοπική εικόνα και μοναδική στην παράδοση.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ξενοδοχείο Βριτόμαρτις, επιλογή διαμονής γυμνιστών. Γυμνιστές χρησιμοποιούν κατά καιρούς και τον Άγιο Χαράλαμπο, αν και η προτίμησή τους είναι σαφώς η κοντινή Φυλακή.
Και φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η Χώρα Σφακίων είναι δίπλα. Με τη μετακίνηση ανάμεσα σε χωριό και παραλία να είναι τόσο εύκολη, είναι απλό το να τα συνδυάσετε στις δραστηριότητές σας. Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε τον Άγιο Χαράλαμπο ως το μέρος για την καθημερινή σας βουτιά αν διαμένετε εκεί.

Παραλίες κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο

Οι κοντινότερες παραλίες στον Άγιο Χαράλαμπο είναι το Αμμούδι και η Φυλακή. Η τελευταία ειδικά είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για γυμνιστές και έχει συνήθως αρκετό κόσμο. Από τις τρεις, το Αμμούδι είναι μάλλον η πιο ήσυχη παραλία, αλλά είναι επίσης και η πιο δυσπρόσιτη, στο τέλος ενός δύσκολου χωματόδρομου απαγορευτικού για οχήματα. Επιλέξτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας όσον αφορά τα πλήθη, την προσβασιμότητα και το πόσο ντυμένοι θέλετε να είστε.

Αν αποφασίσετε να παραμείνετε εντός της Χώρας Σφακίων, το χωριό έχει την παραλία της Βρύσης, καθώς και τον Ίλιγγα ακριβώς απέξω. Και φυσικά, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, τα Γλυκά Νερά, που βρίσκονται λίγο παραπέρα στα δυτικά.

Επισκεφτείτε τον Άγιο Χαράλαμπο στα Σφακιά

Θα ήταν κρίμα να επισκεφθείτε τη νότια Κρήτη και τα Σφακιά και να δείτε μόνο τα πιο διάσημα μέρη. Ειδικά αν έχετε φτάσει με σκοπό να ηρεμήσετε λίγο. Σημεία όπως ο Άγιος Χαράλαμπος μπορούν να σας δώσουν όλα όσα ζητάτε από την περιοχή χωρίς να σας βάλουν σε κούραση και μπελάδες. Οπότε σκεφτείτε. Είναι κυριολεκτικά μια γρήγορη βόλτα, στο κάτω κάτω.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!