Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Παραλία Γλυκά Νερά

Στη νότια Κρήτη, κοντά στη Χώρα Σφακίων, ένα διαμάντι κρυμμένο κάτω από τα βουνά περιμένει την ανακάλυψή του. Τα Γλυκά Νερά, μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ευρώπη, είναι μέρος που χρήζει επίσκεψης από κάθε περιηγητή.

Με τα δροσερά, βαθύχρωμα νερά της, την άγρια φύση και τη μεγαλοπρεπή τοποθεσία της, η παραλία έχει αποκτήσει δικαίως τη φήμη της. Είναι ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι, ξεκούραση ή απλά για επίσκεψη. Και μόνο η εικόνα της αξίζει τον κόπο.

Το όνομά της προέρχεται από τις πηγές γλυκού νερού της περιοχής. Υπάρχουν γούρνες με πόσιμο νερό ακόμα και δίπλα στη θάλασσα. Αποτελεί κορυφαίο προορισμό για οποιονδήποτε επιθυμεί να δει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Κρήτη. Λεία βότσαλα, νερά με πανέμορφες μπλε και πράσινες αποχρώσεις, περήφανα βουνά με απότομους γκρεμούς και ήρεμη, ρομαντική ατμόσφαιρα συνθέτουν μερικές από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές των διακοπών σας.

Τοποθεσία

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται περίπου 75 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, στην περιοχή των Σφακίων. Ο μικρός όρμος απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα Σφακίων και λιγότερο από 10 από τον οικισμό Λουτρό.

Αν και βρίσκεται κοντά στο κεντρικό χωριό της περιοχής, τα Γλυκά Νερά είναι δυσπρόσιτα. Η παραλία περιβάλλεται από απότομους γκρεμούς και δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν εκεί. Το άγριο τοπίο και η απόσταση από τον πολιτισμό είναι μέρος της γοητείας της, αλλά σημαίνουν επίσης ότι θα χρειαστείτε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο αυτοκίνητο ή λεωφορείο για να φτάσετε.

Πώς θα φτάσετε στα Γλυκά Νερά

Με τα βουνά να εμποδίζουν την πρόσβαση, η επίσκεψη στα Γλυκά Νερά είναι από μόνη της μια περιπέτεια. Οδηγώντας ή με λεωφορείο μπορείτε να φτάσετε μόνο μέχρι τη Χώρα Σφακίων, το Λουτρό ή τη γειτονική παραλία του Ίλιγγα. Από εκεί, έχετε δύο επιλογές.

Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στα Γλυκά Νερά είναι να πάρετε καραβάκι από τη Χώρα ή το Λουτρό. Είναι ένα ωραίο, σύντομο θαλασσινό ταξίδι που θα σας επιτρέψει να δείτε και την ακτή σε όλο της το μήκος. Ωστόσο, αν είστε πιο θαρραλέοι, θέλετε να απολαύσετε την άγρια φύση της περιοχής στο έπακρο ή απλά δε θέλετε να περιοριστείτε από προγράμματα καραβιών, υπάρχει εναλλακτική. Μια ορεινή διαδρομή, τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, περνά από τους γκρεμούς και οδηγεί στην παραλία. Η θέα είναι εντυπωσιακή αλλά και τρομακτική και η διαδρομή κρατά τριάντα κουραστικά λεπτά. Ωστόσο, το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο και ασφαλές και η διαδρομή συναρπάζει. Απλά φροντίστε να προστατευτείτε από τον ήλιο και να μείνετε ενυδατωμένοι. Το μονοπάτι περνά επίσης από το Λουτρό, αλλά η απόσταση από εκεί είναι τουλάχιστον διπλάσια και μπορεί να είναι απαγορευτική.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Πριν από οτιδήποτε άλλο, προφανώς ένα μπάνιο! Είστε στα Γλυκά Νερά, την κορωνίδα των κρητικών παραλιών, οπότε εκμεταλλευτείτε το. Λόγω των πηγών που έχουν ονομάσει την περιοχή, η θάλασσα είναι αρκετά δροσερή, αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα. Οπότε αφεθείτε στην αγκαλιά του γαλαζοπράσινου κόλπου καθώς ατενίζετε τα βουνά που σας περιτριγυρίζουν και μετά ξεκουραστείτε και κάντε ηλιοθεραπεία απολαμβάνοντας εικόνες που κόβουν την ανάσα. Αν και η παραλία είναι σε παρθένα περιοχή, υπάρχει μια μικρή ταβέρνα όπου μπορείτε να πάρετε φαγητό και αναψυκτικά, αλλά και να νοικιάσετε ξαπλώστρες, οπότε καθίστε και χαλαρώστε. Μπορείτε ακόμα και να περάσετε το βράδυ εκεί. Η κατασκήνωση επιτρέπεται και είναι αρκετά συνηθισμένη και η περιοχή αποκτά άλλη αύρα καθώς πέφτει η νύχτα.

Φυσικά, το να κάνετε μια βουτιά και να απολαύσετε τον ήλιο δε χρειάζεται να είναι το όριο των περιηγήσεών σας. Υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε.

Φρούριο και εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Αυτό το μοναχικό λευκό ξωκλήσι βρίσκεται δίπλα στην ακτή, σε μικρή απόσταση από την παραλία. Ζωγραφίζει μια γραφική εικόνα και αποτελεί μια καλή προσθήκη στις δραστηριότητες της ημέρας. Για τους λάτρεις της ιστορίας, υπάρχουν και τα ερείπια ενός παλιού φρουρίου κοντά. Αν βρεθείτε εκεί ανήμερα του Σταυρού πιθανότατα θα μπορέσετε και να συμμετάσχετε στη γιορτή που πραγματοποιείται εκεί.

Η παραλία του Ίλιγγα και το φαράγγι του Καβή

Αυτό είναι περισσότερο εναλλακτική παραλίας σε περίπτωση που βρίσκετε την πρόσβαση στα Γλυκά Νερά δύσκολη ή κουραστική. Ο Ίλιγγας είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στα Σφακιά και έχει τα δικά του ωραία. Λεία βότσαλα, χαρακτηριστικά της περιοχής, καθαρό και διαυγές νερό και παραθαλάσσια σπήλαια συνθέτουν ωραία εικόνα και προκαλούν για κολύμπι. Εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια από τη Χώρα Σφακίων και δίπλα σε μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της περιοχής, η παραλία προσφέρεται για ένα καλό πρωινό μπάνιο ή ένα χαλαρωτικό απόγευμα μετά από μια μέρα εξερευνήσεων.

Ο Ίλιγγας βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού του Καβή, από τα μεγαλύτερα και πιο άγρια ανάμεσα στα πολλά της περιοχής. Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι διαρκεί τρεις ώρες και περνά μέσα από παρθένα φύση, με πολλές σπηλιές, ένα όμορφο δάσος και εκπληκτικούς γκρεμούς, πριν καταλήξει στην παραλία.

Αρχαία Ανώπολη

Το οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται στα βόρεια και εκτός από το ομώνυμο χωριό έχει επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης που κάποτε ευημερούσε εκεί.

Σημαντικός οικισμός με μακρά ιστορία, η αρχαία Ανώπολη άκμασε κατά τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους και κτίριά της διασώζονται ακόμα, με το πιο εντυπωσιακό να είναι το μεταγενέστερο οχυρό της Αγίας Αικατερίνης. Εκτός της ιστορικής της σημασίας, η περιοχή προσφέρει επίσης εντυπωσιακή θέα.

Είναι μάλλον προτιμότερο να επισκεφτείτε την αρχαία Ανώπολη σε ημέρα περιήγησης, καθώς το να κατεβαίνετε γκρεμούς στα νότια και να ανεβαίνετε οροπέδια στα βόρεια δεν αποτελούν και τον καλύτερο συνδυασμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας από εκεί, να κατεβείτε μετά στο Λουτρό και να πάρετε το καραβάκι για τα Γλυκά Νερά. Η επιλογή είναι δική σας.

Λουτρό

Έχουμε ήδη αναφερθεί μερικές φορές στο Λουτρό ως σημείο έναρξης της διαδρομής για τα Γλυκά Νερά, αλλά θα ήταν άδικο να το θεωρήσουμε απλά μια στάση. Ο γραφικός μικρός οικισμός βρίσκεται στο δικό του ορμίσκο, ιδανικό σημείο για να κάτσει κάποιος αγναντεύοντας της θάλασσα. Έχει επίσης τα δικά του ερείπια, με σημαντικότερα ανάμεσά τους το ναό του Απόλλωνα και την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Οπότε αν κατευθύνεστε στα Γλυκά Νερά μέσω Λουτρού, αφιερώστε λίγο χρόνο και στο χωριό. Δε θα το μετανιώσετε.

Άλλες παραλίες

Τα Γλυκά Νερά μπορεί να είναι μια πανέμορφη παραλία, αλλά θα ήταν κρίμα να είναι η μόνη που θα δείτε στη νότια Κρήτη. Υπάρχουν παραλίες κατά μήκος όλης της ακτής, σε σημείο που να σας επιτρέπει να διεκδικήσετε τη δική σας ιδιωτική αμμουδιά. Και υπάρχουν σίγουρα μερικές που θα σας ενδιαφέρουν.

Εκτός του προαναφερθέντος Ίλιγγα, δυτικά της Χώρας Σφακίων, μια αρκετά δημοφιλής παραλία, το Αμμούδι, βρίσκεται ανατολικά του χωριού. Σημείο αναφοράς του είναι οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί του και το σπήλαιο της Φώκιας, το οποίο όντως επισκέπτονται περιστασιακά φώκιες.

Δυτικά από τα Γλυκά Νερά, από την άλλη, βρίσκονται τα Μάρμαρα, στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας. Είναι μια μικροσκοπική και επίσης πολύ δυσπρόσιτη παραλία, προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με καραβάκι. Όπως βέβαια έχετε αντιληφθεί μέχρι τώρα, τέτοιες παραλίες συχνά αξίζουν την προσπάθεια και τα Μάρμαρα δεν αποτελούν εξαίρεση. Βαθυγάλαζα νερά, πολύχρωμοι βράχοι και μικρές σπηλιές με τις δικές τους εσωτερικές, σκιερές παραλίες αποτελούν σύνολο-πειρασμό.

Τέλος, αν αναζητάτε παραλίες γυμνιστών, η Φυλακή και ο Άγιος Χαράλαμπος, λίγο πιο πέρα από το Αμμούδι, θα σας καλύψουν. Η ανατολική πλευρά της παραλίας των Γλυκών Νερών προσφέρεται επίσης, αλλά σε Φυλακή και Άγιο Χαράλαμπο διατίθεται ολόκληρη η ακτή.

Γιατί τα Γλυκά Νερά είναι από τις αγαπημένες μας παραλίες

Τα Γλυκά Νερά είναι πραγματικά το αποκορύφωμα της εμπειρίας που προσφέρουν τα Σφακιά.Συνδυάζει φυσική ομορφιά, πορείες μέσα από άγρια τοπία και υπέροχη θάλασσα, όλα στα καλύτερά τους. Δε θα βρείτε άλλη παραλία με τέτοιες αποχρώσεις στα νερά της, τόσο λεία βότσαλα, τόσο εντυπωσιακό τοπίο.

Τα Γλυκά Νερά δεν είναι τουριστική ατραξιόν. Είναι μέρος για τον ταξιδιώτη και τον περιηγητή. Είναι για αυτούς που αναζητούν συγκινήσεις και για όσους βλέπουν πέρα από το μαζικό τουρισμό, αυτούς που θέλουν να δουν και να απολαύσουν τα πάντα.

Το στολίδι μας

Δεν υπάρχει έλλειψη παραλιών στην Κρήτη. Αλλά ακόμα και σε ένα μέρος τόσο συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι, υπάρχουν μέρη που ξεχωρίζουν. Τα Γλυκά Νερά είναι από αυτά τα μέρη. Για όποιον διατίθεται να απομακρυνθεί από τις τουριστικές περιοχές και να αναζητήσει κάτι διαφορετικό, η παραλία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να χαρίσει η Ελλάδα και θα σας αφήσει αναμνήσεις που θα τις θυμάστε για χρόνια.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!