Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Παραλία Αμμούδι στα Σφακιά

Η νότια Κρήτη είναι γεμάτη μυστικά, με φαινομενικά κάθε στροφή και γωνία να κρύβει άλλη μία μικρή και όμορφη παραλία που λες και περίμενε αποκλειστικά εσένα. Το Αμμούδι, κοντά στη Χώρα Σφακίων, είναι μια τέτοια παραλία και δεν απογοητεύει.

Αν και βρίσκεται λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ή γνωστή και πολλοί επισκέπτες την παραλείπουν.

Ήσυχο, απομονωμένο και εν μέσω αγνής φύσης, το Αμμούδι σίγουρα δεν είναι είναι για όλους, αλλά προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία να δει κανείς από κοντά την άγρια ομορφιά των Σφακίων. Είναι ο προορισμός μιας χαλαρής εκδρομής, το αποτέλεσμα μιας σύντομης εξερεύνησης, ή απλά επιθυμία να σπάσει η τουριστική ρουτίνα.

Η Παραλία

Το Αμμούδι είναι ένας κρυμμένος όρμος, από τους πολλούς που σχηματίζονται στο βραχώδες τοπίο και τις απότομες πλαγιές της νότιας Κρήτης. Όπως σε πολλές αντίστοιχες τοποθεσίες στην περιοχή των Σφακίων, η άγρια ομορφιά του μέρους είναι από τα πλέον ελκυστικά στοιχεία του. Παραθαλάσσιες σπηλιές, γκρεμοί, σκληροτράχηλα φυτά που επιδεικνύουν θαρραλέα το πράσινό τους κόντρα στα μεγαλοπρεπή και κακοτράχαλα βράχια είναι το θέαμα που θα σας κοιτά από ψηλά.
Παρά την ονομασία της, η ίδια η παραλία δεν είναι αμμώδης. Τα βότσαλα που αποτελούν σήμα κατατεθέν των σφακιανών παραλιών και της τοπικής γεωλογίας κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους. Το ίδιο συμβαίνει με τα κρυστάλλινα νερά, από τα πιο καθαρά της περιοχής, καθώς και με το βραχώδη πυθμένα, του οποίου οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί προκαλούν για καταδύσεις. Οι σπηλιές που περιβάλλουν την παραλία προσφέρουν σκιά και ιδιωτικότητα και η μεγαλύτερη από αυτές, η Φώκια, έχει δική της εσωτερική παραλία. Στο παρελθόν λημέρι της μεσογειακής φώκιας λόγω των δύο εξόδων της, αν είστε πολύ τυχεροί μπορεί να δείτε και σήμερα καμία.
Συνολικά, πρόκειται για ήσυχη και συνήθως έρημη τοποθεσία. Το Αμμούδι δεν είναι οργανωμένη παραλία ούτε μαζεύει ποτέ κόσμο. Τουναντίον, είναι σχετικά άγνωστο και δύσκολα προσβάσιμο. Αν και πολύ κοντά στη Χώρα Σφακίων, βρίσκεται στο τέλος ενός χωματόδρομου σχεδόν απαγορευτικού για οχήματα και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τοπικό μυστικό. Δεν είναι μέρος που βρίσκει τυχαία κανείς καθώς ψάχνει παραλία με το αυτοκίνητο. Πρέπει να ξέρετε την ύπαρξή του και να είστε έτοιμοι για λίγο περπάτημα.

Τι να κάνετε στο Αμμούδι

Εκτός από κολύμπι και μάσκα, το Αμμούδι προσφέρεται κατά κύριο λόγο για ηλιοθεραπεία, με τη φυσική του ομορφιά και την ερημιά να επιτρέπουν σε κάποιον να το απολαύσει ανενόχλητος για ώρες. Στα τοπικά αξιοθέατα περιλαμβάνεται το προαναφερθέν σπήλαιο της Φώκιας και μια μικρή εκκλησία στο ανατολικό τμήμα του όρμου, αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο. Καθώς θεωρείται προστάτης ενάντια στην πανούκλα, οι ναοί του Αγίου χτίζονταν συνήθως στην είσοδο του χωριού για να κρατήσουν μακριά την αρρώστια. Για τους Σφακιανούς όμως η πύλη προς τον έξω κόσμο είναι η θάλασσα, και έτσι η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται σε σπηλιά δίπλα της. Είναι μια όμορφη τοπική εικόνα και μοναδική στην παράδοση.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ξενοδοχείο Βριτόμαρτις, επιλογή διαμονής γυμνιστών. Γυμνιστές χρησιμοποιούν κατά καιρούς και το ίδιο το Αμμούδι, αν και συνήθως προτιμούν τις πιο προσιτές και γνωστές παραλίες του Αγίου Χαραλάμπους και της Φυλακής.

Και φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η Χώρα Σφακίων είναι δίπλα. Είτε διαμένετε στο χωριό είτε είστε περαστικοί, το να συνδυάσετε μια περιήγηση του οικισμού με μια επίσκεψη στο ήσυχο και ειρηνικό Αμμούδι είναι καλός τρόπος για να περάσετε τη μέρα.

Παραλίες κοντά στο Αμμούδι

Οι κοντινότερες παραλίες στο Αμμούδι είναι ο Άγιος Χαράλαμπος και η Φυλακή. Ειδικά η τελευταία είναι κατά κύριο λόγο προορισμός γυμνιστών και έχει αρκετό κόσμο, ενώ και οι δύο είναι εύκολα προσβάσιμες από το δρόμο. Από τις τρεις, το Αμμούδι είναι η πιο ήσυχη αλλά και η πιο δυσπρόσιτη. Οπότε αν απλά θέλετε μια γρήγορη βουτιά και είστε ενδεχομένως διατεθειμένοι να κυκλοφορήσετε με κανά ρούχο λιγότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε μια από αυτές τις επιλογές.
Αν αποφασίσετε να παραμείνετε εντός της Χώρας Σφακίων, το χωριό έχει την παραλία της Βρύσης, καθώς και τον Ίλιγγα ακριβώς απέξω. Και φυσικά, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, τα Γλυκά Νερά, που βρίσκονται λίγο παραπέρα στα δυτικά.

Επισκεφτείτε το Αμμούδι στα Σφακιά

Ψάχνετε κάποιο μέρος για να περάσετε το χρόνο σας ήσυχα, παρέα με τον ήλιο και τη θάλασσα, μακριά από τις έγνοιες και το θόρυβο του κόσμου; Το Αμμούδι μάλλον θα σας καλύψει. Τώρα που ξέρετε ότι υπάρχει, μην ξεχάσετε να το επισκεφτείτε. Είναι μια διαφορετική εμπειρία που δε θα μετανιώσετε.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!