Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Παραλία Δώματα

Υπάρχουν πολλές κρυμμένες παραλίες στα Σφακιά, αλλά οι περισσότερες είναι προσβάσιμες σχετικά εύκολα. Τα Δώματα δεν είναι τέτοια περίπτωση. Εδώ πρόκειται για μια πραγματικά απομονωμένη παραλία. Κάτω από τους γκρεμούς του φαραγγιού του Κλάδου, περιτριγυρισμένη από βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν τοίχους και δώματα, μακριά από δρόμους θαλάσσιους και υπέργειους και έρημη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αυτή η μυστική ακτή είναι το παράσημο του εξερευνητή.

Είναι η παραλία για τους πεισματάρηδες και τους περιπετειώδεις τύπους. Αν είστε διατεθειμένοι να αφήσετε πίσω σας τον πολιτισμό και τα εύκολα μονοπάτια και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, συνεχίστε.

Τοποθεσία

Η παραλία Δώματα βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού του Κλάδου, 58 χιλιόμετρα νότια των Χανίων. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούγια και Αγία Ρουμέλη, σε μια περιοχή που ονομάζεται Τσέσες. Είναι από τις πιο άγριες και παρθένες των Σφακίων, γεμάτη απόκρημνους γκρεμούς τονισμένους από τα Λευκά Όρη που υψώνονται στο Βορρά. Δεν υπάρχουν δρόμοι για πολλά χιλιόμετρα και οι δημοφιλείς προορισμοί για πεζοπορία απέχουν αρκετά.

Η παραλία είναι μια μεγάλη έκταση με ψιλό βότσαλο και ψηλά πεύκα, περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το νερό μπορεί να φαίνεται λίγο θολό λόγω της εκβολής υπόγειων πηγών, αλλά είναι πεντακάθαρο.

Κοντά υπάρχει και μια δεύτερη, μικρότερη παραλία, η οποία θεωρείται ακόμα πιο όμορφη από την κυρίως αλλά δεν είναι προσβάσιμη από ξηράς.

Πρόσβαση

Μάλλον έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι το να φτάσει κανείς στα Δώματα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το πρώτο και πιο απλό βήμα είναι να πάρετε το καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων για Αγία Ρουμέλη. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε είτε μέσω ξηράς είτε μέσω θάλασσας. Η θαλασσινή διαδρομή μάλλον ακούγεται ευκολότερη και πιο ελκυστική, αλλά έχετε υπ’όψιν σας ότι δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για την παραλία. Θα πρέπει να ρωτήσετε στο χωριό αν υπάρχει κάποιος που είναι διατεθειμένος να κάνει τη διαδρομή.

Εναλλακτικά, το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνά από τα Δώματα και είναι η πρώτη σας επιλογή αν θέλετε να φτάσετε μόνοι σας ως εκεί. Δεν πρόκειται ωστόσο για χαλαρή βόλτα. Είναι πεζοπορία τριών ή τεσσάρων ωρών και το τμήμα μεταξύ παραλίας και Αγίας Ρουμέλης είναι από τα πιο δύσκολα του μονοπατιού, ανεβαίνει σε υψόμετρο 700 μέτρων και μεγάλο μέρος του περνά δίπλα από γκρεμό. Είναι κουραστική και δυνητικά επικίνδυνη διαδρομή, οπότε μην την επιχειρήσετε αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να φτάσετε στα Δώματα από άλλες περιοχές εκτός των Σφακίων, αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Ε4 από τη Σούγια, με δυσκολίες αντίστοιχες αυτών που θα βρείτε από την άλλη πλευρά ή να επιχειρήσετε την κατάβαση του Κλάδου στα βόρεια. Το φαράγγι ωστόσο θεωρείται από τα δυσκολότερα της Κρήτης. Είναι άγριο και δύσβατο και εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς εκεί. Συστήνεται να προσλάβετε οδηγό αν θέλετε να κάνετε τέτοια απόπειρα.

Τι να κάνετε στα Δώματα

Ως μία από τις πιο απομονωμένες και δυσπρόσιτες παραλίες στα Σφακιά, τα Δώματα είναι συνήθως έρημα. Είναι πολύ πιθανό να είστε μόνοι εκεί, καθιστώντας τα ιδανικά για ένα ήσυχο μπάνιο και καλό σημείο για γυμνιστές. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τη μικρή παραλία παραδίπλα, αν έχετε έρθει μέσω θαλάσσης ή είστε διατεθειμένοι να κολυμπήσετε μερικά μέτρα. Καθώς δεν υπάρχει μονοπάτι που να φτάνει εκεί, η δεύτερη παραλία θα είναι σχεδόν σίγουρα άδεια, ακόμα και αν η μεγάλη έχει και άλλους επισκέπτες.

Όπως μάλλον μπορείτε να φανταστείτε, τα Δώματα δεν είναι οργανωμένα. Οι βραχώδεις σχηματισμοί και τα πεύκα που συνεισφέρουν στη φυσική ομορφιά του τοπίου προσφέρουν σκιά, αλλά για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να φροντίσετε εσείς. Αυτό ισχύει ειδικά αν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε στην παραλία. Λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει κανείς ως εκεί και το εντυπωσιακό περιβάλλον, συστήνεται να περάσετε εκεί το βράδυ σας, τόσο για να ξεκουραστείτε όσο και για να απολαύσετε το τοπίο. Φέρτε όλα τα απαραίτητα μαζί σας όμως, γιατί δεν υπάρχει σημάδι πολιτισμού για πολλά χιλιόμετρα.

Η γνώμη μας

Τα Δώματα είναι μια ήσυχη και ειρηνική παραλία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, αλλά ιδιαίτερα δυσπρόσιτη. Για όσους είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν τα ορεινά μονοπάτια που οδηγούν εκεί, το βραβείο θα ικανοποιήσει. Δεν προτείνεται για χαλαρή ολοήμερη εκδρομή και σίγουρα δεν έχουν όλοι τη διάθεση να φτάσουν ως εκεί. Αν όμως πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!