Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Παραλία Μάρμαρα

Η παραλία Μάρμαρα, γνωστή και ως Διαλισκάρι, είναι μια μικρή, όμορφη και δικαίως δημοφιλής τοποθεσία σε μια απομονωμένη περιοχή των Σφακίων.

Ο ορμίσκος βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, ένα ευπρόσδεκτο θέαμα για τον κουρασμένο πεζοπόρο αλλά και απαραίτητος προορισμός για όσους αναζητούν τις καλύτερες παραλίες της νότιας Κρήτης.

Το όνομα προέρχεται από τις μαλακές και πολύχρωμες πέτρες που προσθέτουν στο ήδη εντυπωσιακό τοπίο. Καθαρά νερά, σήμα κατατεθέν της περιοχής, θαλάσσιες σπηλιές βραχώδεις σχηματισμοί και επιβλητικοί γκρεμοί δημιουργούν ένα συνδυασμό που αξίζει τη διαδρομή. Και ευτυχώς, γιατί η διαδρομή δεν είναι και η ευκολότερη.

Τοποθεσία

Η παραλία Μάρμαρα βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα νότια των Χανίων και 5 χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού Λουτρού. Το φαράγγι της Αράδαινας, από τα μεγαλύτερα της Κρήτης, είναι το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

Πρόκειται για μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες των Σφακίων. Δεν υπάρχουν δρόμοι για αρκετά χιλιόμετρα και τα όποια χωριά είναι μικρά, ήσυχα και πάνω από μια ώρα μακριά.

Πρόσβαση

Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή των Μαρμάρων, η πρόσβαση ενέχει μερικές δυσκολίες.

Ο πρώτος σας προορισμός είναι το χωριό Λουτρό, ένας μικρός, επίσης απομονωμένος οικισμός που είναι προσβάσιμος είτε με καραβάκι είτε με πεζοπορία σχεδόν δύο ωρών, και στις δύο περιπτώσεις από τη Χώρα Σφακίων. Τις ίδιες επιλογές έχετε και για την παραλία αφότου φτάσετε στο χωριό. Μπορείτε να περπατήσετε για περίπου μία ώρα στο μονοπάτι Ε4 ή, αν βρίσκεστε εκεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, να επιβιβαστείτε σε ένα από τα δρομολόγια με καραβάκι που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η θαλασσινή διαδρομή, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι ευκολότερη και πιο άνετη, οπότε αποτελεί και τη συνηθισμένη επιλογή των περισσότερων επισκεπτών. Αν πιστεύετε ότι οι αντοχές σας επαρκούν πάντως, η πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια της νότιας Κρήτης είναι από μόνη της μια εκπληκτική εμπειρία. Θα σας δώσει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καθώς δε θα εξαρτάστε από τα προγράμματα των πλοίων.

Υπάρχει μια τρίτη δυνατότητα πρόσβασης στα Μάρμαρα, η κάθοδος του φαραγγιού της Αράδαινας. Ακόμα και έτσι ωστόσο θα υποχρεωθείτε να επιστρέψετε μέσω του ορεινού μονοπατιού στο Λουτρό, εκτός αν αποφασίσετε να επιχειρήσετε την πολύ πιο κουραστική άνοδο μετά το μπάνιο σας.

Τι να κάνετε στα Μάρμαρα

Παρά το απομονωμένο της περιοχής και το μικρό της μέγεθος, η παραλία Μάρμαρα είναι αρκετά δημοφιλής στους επισκέπτες των Σφακίων. Υπάρχουν διαθέσιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες, οπότε μπορείτε να οργανωθείτε εύκολα και να απολαύσετε το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία σας. Προσοχή στην πολυκοσμία ωστόσο. Η παραλία έχει λιγότερο από 45 μέτρα πλάτος και γεμίζει εύκολα, οπότε σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε ελεύθερο χώρο. Συστήνεται να πάτε πρωί ή να κάνετε την επίσκεψή σας εκτός καλοκαιρινής σεζόν αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το ρίσκο.

Εκτός από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες υπάρχει και μια μικρή ταβέρνα κοντά στην παραλία. Μην την υποτιμήσετε ως τυπική τουριστική καντίνα, καθώς αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης και έχει συνεισφέρει στη δημοφιλία του προορισμού. Το φαγητό που σερβίρεται είναι εξαιρετικό και οι κριτικές διθυραμβικές. Απαιτείται η ίδια προσοχή στα πλήθη ωστόσο, οπότε φροντίστε να κλείσετε τραπέζι. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να μείνετε με την όρεξη.

Αφότου σιγουρέψετε την επιτυχία του μπάνιου και του γεύματός σας, μην ξεχάσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εξερεύνηση της περιοχής. Ακόμα και αν δεν είστε οπαδοί της πεζοπορίας, αξίζει να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στο φαράγγι της Αράδαινας. Πρόκειται εξάλλου για το βαθύτερο της Κρήτης στα 138 μέτρα, με μήκος και φυσική ομορφιά εφάμιλλα της διάσημης Σαμαριάς.

Στην περίπτωση που είστε οπαδοί της πεζοπορίας, μια καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε την παραλία κατεβαίνοντας το φαράγγι. Είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή, ανεξάρτητα από το αν περπατήσετε όλο το μονοπάτι από την αρχή του ή τα 7 χιλιόμετρα από έρημο χωριό της Αράδαινας. Απλά προετοιμαστείτε για μεγάλη μέρα, καθώς μετά την ξεκούραση στα Μάρμαρα σας περιμένει περισσότερο περπάτημα για να φτάσετε μετά στο Λουτρό.

Γειτονικές παραλίες

Τα Μάρμαρα βρίσκονται σε ένα από τα πιο άγρια και απομονωμένα μέρη μιας ήδη άγριας και απομονωμένης περιοχής και δεν προσφέρουν γενικά εύκολη πρόσβαση σε άλλες παραλίες. Η κοντινότερη περίπτωση είναι αυτή του Λύκου, στο μονοπάτι προς το Λουτρό, και υπάρχουν μερικές ακόμα δυνατότητες γύρω από τους τοπικούς μικροσκοπικούς οικισμούς, όπως ο Φοίνικας, αλλά η λίστα τελειώνει εκεί. Αν βρεθείτε σε αυτό το κομμάτι των Σφακίων, τα Μάρμαρα θα είναι πιθανότατα ο κυριότερος προορισμός σας. Μη χάσετε την ευκαιρία.

Πρέπει να επισκευτείτε τα Μάρμαρα!

Αν και ακούγεται δυσχερής περίπτωση στα χαρτιά, τα Μάρμαρα είναι από τους προορισμούς που ενσαρκώνουν το πνεύμα της περιοχής. Ένα μέρος όπου τα βουνά και η θάλασσα συναντιούνται και τα άγρια φαράγγια συνδυάζονται με κρυφές, μοναδικές και όμορφες παραλίες. Δεν είναι για όλους, αλλά όσοι είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν θα ανταμειφθούν.

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!