Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Το Φαράγγι τηε Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι ένας μεγαλοπρεπής σχηματισμός στην περιοχή των Σφακίων, στην Κρήτη. Είναι από τα δημοφιλέστερα στο νησί και ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Με λιγότερο κόσμο από τη Σαμαριά, επιτρέπει για ήσυχη πεζοπορία σε γαλήνιο περιβάλλον, μακριά από μεγάλα πλήθη, όπως αρμόζει στα Σφακιά.

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι ένα βαθύ «κόψιμο» στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων που κατεβαίνει μέχρι την πανέμορφη μικρή παραλία Μάρμαρα. Η διαδρομή είναι μια υπέροχη εμπειρία με απίστευτη θέα. Οι περισσότεροι ξεκινούν από το έρημο ομώνυμο χωριό και τη γέφυρα που επιτρέπει μια πανοραμική ματιά στην περιοχή, κατεβαίνοντας από εκεί στο φαράγγι με φυσικά καλντερίμια.

Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι της Αράδαινας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κουραστική από άποψη μήκους, αλλά και πάλι δε συστήνεται για τους πιο άπειρους και άμαθους στην πεζοπορία. Αρκετά περάσματα απαιτούν προσεκτικό και σίγουρο πάτημα και υπάρχουν απότομα σημεία που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Για όσους το επιχειρήσουν πάντως, η ανταμοιβή αξίζει.

Τοποθεσία

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. H είσοδός του είναι στο χωριό της Αράδαινας, στο δυτικό μέρος του οροπεδίου της Ανώπολης, κάτω από τις επιβλητικές κορυφές των Λευκών Ορέων.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο φαράγγι της Αράδαινας γίνεται κυρίως από δύο σημεία, το προαναφερθέν στο ομώνυμο χωριό και από τα Μάρμαρα.

Η είσοδος του φαραγγιού από Αράδαινα είναι ένας απότομος δρόμος με πολλές στροφές που δεν είναι πολύ εύκολος στην κατάβαση. Αν έχετε φτάσει ως εκεί με κάποιο όχημα, μπορείτε να παρκάρετε στην είσοδο και από κει να κατεβείτε στο φαράγγι

Η είσοδος από Μάρμαρα είναι κοντά στη γέφυρα της Αράδαινας, την ψηλότερη για bungee jumping στην Ελλάδα. Και εκεί μπορείτε να παρκάρετε αν θέλετε, πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία.

Ιστορία

Το φαράγγι της Αράδαινας έχει ιστορία που πάει πίσω στην αρχαιότητα, καθώς βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία Αραδήν, σημαντικού οικισμού στο παρελθόν. Η πόλη άνθησε από τα Ελληνιστικά χρόνια μέχρι και την εποχή της Ενετοκρατίας, μαζί με τη γειτονική Ανώπολη.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το φαράγγι μετετράπη σε πεδίο μάχης και η πόλη καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Το μικρό χωριό που απέμεινε ερήμωσε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ύστερα από αιματηρή βεντέτα και σήμερα είναι μια πόλη-φάντασμα που προσελκύει κόσμο με τα παλιά του κτίρια και την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Παρά ή ίσως και χάρη στην πολυτάραχη ιστορία του, το φαράγγι της Αράδαινας ήταν και παραμένει δημοφιλές στους πεζοπόρους. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο περπατημένα ανάμεσα στα πολλά που έχει η νοτιοδυτική Κρήτη.

Χαρακτηριστικά

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Το φαράγγι της Αράδαινας έχει κατά μέσο όρο 140 μέτρα βάθος και είναι μια συναρπαστική διαδρομή, από τις δημοφιλέστερες στην περιοχή. Περιβάλλεται από απότομους γκρεμούς και τα τοιχώματά του είναι από δολομίτη και ασβεστόλιθο που ο χρόνος, το νερό και ο αέρας έχουν λαξέψει.

Το μονοπάτι ξετυλίγεται γύρω από τους γκρεμούς και δίνει σημεία με μοναδική θέα.

Χλωρίδα και πανίδα

Το φαράγγι της Αράδαινας φιλοξενεί ποικιλία φυτών και ζώων, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά στην περιοχή.

Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση με πεύκα, αγριολούλουδα και βότανα και κατοικείται από πολλά πουλιά, όπως αετούς, γύπες και κουκουβάγιες, καθώς και διάφορες σαύρες και φίδια.

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι επίσης από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς να δει το κρι-κρι, το προστατευόμενο κρητικό αγριοκάτσικο που έχει πλέον περιοριστεί σε ελάχιστες περιοχές του νησιού.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και προσφέρει ποικιλία διαδρομών που απευθύνονται σε διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων.

Η ολοήμερη περιήγηση είναι ίσως το πιο συνηθισμένο πακέτο και οδηγεί τους πεζοπόρους μέσα από την καρδιά του φαραγγιού. Το μονοπάτι μπορεί να γίνει δύσκολο, αλλά ανταμείβει την προσπάθεια. Εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, πλούσια βλάστηση και άγρια ζωή περιμένουν τους επισκέπτες.

Bungee Jumping

Αν αναζητάτε τη μέγιστη δόση αδρεναλίνης, τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι το bungee jumping συνηθίζεται πολύ στο φαράγγι της Αράδαινας. Σε ύψος 138 μέτρων, η γέφυρα που περνά πάνω από το φαράγγι είναι από τα ψηλότερα άλματα στην Ευρώπη. Τη δραστηριότητα φυσικά αναλαμβάνουν επαγγελματίες.

Συμβουλές προς τους επισκέπτες

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το φαράγγι της Αράδαινας, σας έχουμε μερικές συμβουλές και προτάσεις για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

  • Φορέστε κατάλληλα παπούτσια. Δεν είναι το πιο δύσκολο φαράγγι, αλλά η επιφάνεια μπορεί να γίνει βραχώδης και δύσβατη.
  • Φέρτε φαγητό και νερό, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού στο φαράγγι.
  • Ξεκινήστε νωρίς την πεζοπορία σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αποφύγετε τη μεσημεριανή ζέστη.
  • Επιβεβαιώστε ότι οι καιρικές συνθήκες μέσα στη μέρα θα είναι ευνοϊκές.
  • Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τις ικανότητές σας ή θέλετε περισσότεροι ασφάλεια, προσλάβετε οδηγό.
  • Μη βιαστείτε να διασχίσετε το φαράγγι, υπάρχουν πολλά να δείτε και να απολαύσετε.

Προφυλάξεις

Όσο εύκολη και αν είναι η διαδρομή, παραμένει πορεία μέσα από φαράγγι. Μείνετε στο μονοπάτι, ακολουθήστε σήματα και σημάδια και κινηθείτε με προσοχή, γιατί ανά σημεία η επιφάνεια μπορεί να είναι πιο ανώμαλη.

Η γνώμη μας

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι από τα φυσικά θαύματα της Κρήτης και αξίζει την επίσκεψη. Η υπέροχη θέα, η άγρια ομορφιά του τοπίου και η ιστορία του τόπου συνδυάζονται σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Είτε περπατήσετε ολόκληρο το φαράγγι είτε αφοσιωθείτε στην εξερεύνηση ενός μέρους του, θα τελειώσετε τη μέρα σας ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Αν ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε στην Κρήτη και ειδικά στα Σφακιά λοιπόν, βάλτε και το φαράγγι της Αράδαινας στο πρόγραμμά σας. Θα είναι κάτι που θα θυμάστε για καιρό.

Σχετικά Άρθρα

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!