Άνοιγμα Σεζόν: 16 Απριλίου

20% έκπτωση για 1 - 19 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL20" κατά την πληρωμή

13% έκπτωση για 20 Ιουλίου - 27 Ιουλίου (Για όλα τα Δωμάτια & Σουίτες) / Με τον κωδικό "JUL13" κατά την πληρωμή

Menu

Το Φαράγγι της Ίμβρου: Μια Αξέχαστη Περιπατιτική Εμπειρία

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι εκ των μεγαλύτερων και πιο εντυπωσιακών ανάμεσα στα πολλά της νότιας Κρήτης. Το φαράγγι έχει μήκος 11 χιλιόμετρα και κατεβαίνει παράλληλα με το παγκοσμίου φήμης φαράγγι της Σαμαριάς.

Η είσοδός του είναι κοντά στο μικρό χωριό της Ίμπρου, από όπου κατευθύνεται νότια ως το χωριό Κομιτάδες. Είναι στα τρία δημοφιλέστερα φαράγγια του νησιού και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, με πολλούς πεζοπόρους να το διασχίζουν κάθε χρόνο.

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι χαρακτηριστικό για τα στενότερα περάσματά του, με πλάτος λιγότερο από 2 μέτρα, αλλά και για τη βατή διαδρομή του. Χρειάζονται 2 με 3 ώρες για να το διασχίσει κανείς και η πεζοπορία γενικά θεωρείται εύκολη. Προσφέρει έτσι μια πολύ καλή ευκαιρία σε άπαντες να εξερευνήσουν την άγρια φύση του.

Για τον ίδιο λόγο, υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις που ξεκινούν από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, συνδυάζοντάς το με τις υπέροχες παραλίες του νότου. Υπάρχουν επίσης έμπειροι τοπικοί οδηγοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Γενικά, το πόσο προσιτό είναι το φαράγγι της Ίμπρου σε σύγκριση με τους γείτονές του παίζει ρόλο στη δημοφιλία του. Ακόμα και για τους μοναχικούς ταξιδιώτες ή γενικά όσους δεν ενδιαφέρονται για οργανωμένες περιηγήσεις ή οδηγούς, το ότι βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και στους τοπικούς δρόμους το κάνουν μια πολύ εύκολη επιλογή για μια ημέρα πεζοπορίας. Η επιστροφή είναι επίσης εύκολη, σε αντίθεση με περιπτώσεις όπως το φαράγγι της Σαμαριάς, που απαιτεί καραβάκι, καθώς υπάρχει συγκοινωνία που παραλαμβάνει τον κόσμο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Τοποθεσία

Το φαράγγι της Ίμπρου βρίσκεται στο νομό Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Συγκεκριμένα είναι στην περιοχή των Σφακίων, περίπου 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Το φαράγγι έχει μήκος 11 χιλιόμετρα, με την κυρίως διαδρομή να είναι γύρω στα 8. Η είσοδος βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό.

Οι επισκέπτες μπορούν να παρκάρουν κοντά στην αφετηρία, στη νότια πλευρά του χωριού. Το εισιτήριο εισόδου είναι γύρω στα 2 ευρώ. Κατά μέσο όρο, η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, αλλά αν αποφασίσετε να κινηθείτε εκτός του κυρίως μονοπατιού, αυτός ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί.

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι δημοφιλής προορισμός για τουρίστες και ντόπιους. Καθώς η πεζοπορία εκεί είναι εύκολοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, επιπέδων εμπειρίας και φυσικής κατάστασης το εκμεταλλεύονται για να δουν από κοντά τα βουνά και την ορεινή φύση της Κρήτης.

Ιστορία

Η ιστορία του φαραγγιού της Ίμπρου συνδέεται κυρίως με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε ως διάδρομος διαφυγής από τους Συμμάχους στην υποχώρησή τους ενάντια στους Γερμανούς. Μετά την ήττα στη Μάχη της Κρήτης, οι Σύμμαχοι πέρασαν από το φαράγγι για να φτάσουν στη Χώρα Σφακίων και να περάσουν από εκεί στην Αίγυπτο. Στο φαράγγι καταρρίφθηκε επίσης και ένα γερμανικό αεροπλάνο, τα συντρίμμια του οποίου εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου.

Στο παρελθόν, ο μουλαρόδρομος του φαραγγιού ήταν επίσης από τους πιο εύκολους τρόπους να φτάσει κανείς στη Χώρα Σφακίων από τα Χανιά, με μέρη του μονοπατιού να διατηρούνται ακόμα. Ο δρόμος χρησιμοποιούνταν τόσο για τη μεταφορά αγαθών, όσο και από ταξιδιώτες.

Σήμερα, το φαράγγι είναι δημοφιλής προορισμός και προσελκύει τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά

Στενότερο σημείο

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι ίσως πιο γνωστό για τα στενά του περάσματα, λιγότερο από 2 μέτρα πλάτος. Αυτό το τμήμα του φαραγγιού, που ονομάζεται Στενάδες, είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για τους πεζοπόρους, που περικλείονται στην πορεία τους από τοιχώματα που υψώνονται έως και στα 300 μέτρα. Αναμενόμενα, το σημείο επιτρέπει και πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Χλωρίδα και πανίδα

Το φαράγγι της Ίμπρου φιλοξενεί μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που το κάνει ελκυστικό και για τους φυσιολάτρεις. Περισσότερα από 50 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ανάμεσά τους και το μεγάλο ευρασιατικό όρνιο, που έχει άνοιγμα φτερών 2,8 μέτρα και που οι μεγαλύτεροι από τους πολύ περιορισμένους πια πληθυσμούς τους κατοικούν στην Κρήτη. Σπάνια ενδημικά φυτά, όπως το κρητικό κυκλάμινο, φυτρώνουν μέσα στο φαράγγι.

Πέραν των πουλιών, υπάρχουν και χερσαία ζώα, όπως αγριοκάτσικα, αλεπούδες και φίδια.

Πεζοπορία

Βαθμός δυσκολίας

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία στην Κρήτη. Όπως προαναφέρθηκε, η διαδρομή έχει μήκος 8 χιλιόμετρα και θεωρείται εύκολη. 2 με 3 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό σας, είναι αρκετές. Το μονοπάτι είναι επίσης καλοσυντηρημένο και το σύνολο είναι προσιτό για πεζοπόρους όλων των επιπέδων και εμπειριών.

Η Καλύτερη Εποχή για να το Επισκεφτείτε

Οι καλύτερες εποχές για επίσκεψη στο φαράγγι της Ίμπρου είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και ο καιρός είναι ιδανικός. Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν την εμπειρία πιο δυσάρεστη και στο απόγειο της τουριστικής σεζόν ενδέχεται να συναντήσετε πολυκοσμία, οπότε είναι καλύτερο να το αποφύγετε κατά τη διάρκειά της. Σε αντίθεση με άλλα φαράγγια, όπως η διάσημη γειτονική Σαμαριά, το φαράγγι της Ίμπρου είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, οπότε το μόνο που θέλετε αν βρεθείτε στην περιοχή είναι μια μέρα με καλό καιρό, κάτι για το οποίο μάλλον δε θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ στην Κρήτη.

Συμβουλές προς τους επισκέπτες

Τι να φορέσετε

Η πεζοπορία στο φαράγγι της Ίμπρου δεν είναι δύσκολη, αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Φορέστε καλά και άνετα παπούτσια για περπάτημα και ντυθείτε κατάλληλα, κατά προτίμηση σε στρώματα ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις διαφορές θερμοκρασίας μέσα στη μέρα.

Προφυλάξεις

Όσο εύκολη και αν είναι η διαδρομή, παραμένει πορεία μέσα από φαράγγι. Μείνετε στο μονοπάτι, ακολουθήστε σήματα και σημάδια και κινηθείτε με προσοχή, γιατί ανά σημεία η επιφάνεια μπορεί να είναι πιο ανώμαλη.

Η γνώμη μας

Το φαράγγι της Ίμπρου είναι ένα υπέροχο δείγμα φυσικής ομορφιάς που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες.

Είτε είστε βετεράνος πεζοπόρος είτε απλά θέλετε ένα ωραίο περπάτημα στη φύση, το φαράγγι της Ίμπρου καλύπτει. Η διαδρομή είναι εύκολη και ταιριάζει σε όλους, ακόμα και σε οικογένειες με παιδιά. Το μόνο που χρειάζεστε για να κατεβείτε στο φαράγγι είναι να είστε έτοιμοι να περπατήσετε μερικά χιλιόμετρα.

Πανύψηλοι και απότομοι γκρεμοί, πλούσια βλάστηση, όμορφα τοπία, στενά περάσματα και άγρια ζωή – το φαράγγι της Ίμπρου είναι η ιδανική διαδρομή, ανοιχτή για όλους, όλο το χρόνο.

Ακόμα και ο πιο χαλαρός τουρίστας αξίζει να επισκεφτεί το φαράγγι. Μπορεί να μην είναι Σαμαριά, αλλά δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Υπάρχει λόγος που είναι δημοφιλές.

Σχετικά Άρθρα

xenia hotel cookies icon 01
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης!